
STORL
Inzamelen lege cans en restanten gewasbeschermingsmiddelen nu mogelijk
Nieuwe STORL aanpak gepubliceerd
Onlangs heeft STORL een persbericht rondgestuurd over de inzameling van lege cans van gewasbeschermingsmiddelen.
In het persbericht is aangegeven dat de inzameling van restanten en resten start in 2024.
Gelukkig heeft STORL in een webinar op 17 maart aangegeven dat telers en loonwerkers ook nu al (in 2023) terecht kunnen bij STORL voor de afvoer van restanten en resten.
Neem daarvoor contact op met STORL https://www.storl.nl/contact.

Vee en Gewas: 3 september 2021
Bezem door de middelenkast Overijssel van start
Boeren in Overijssel krijgen de mogelijkheid om eens goed ‘de bezem’ door hun middelenkast te halen. Van september tot half december 2021 loopt in de provincie namelijk de actie ‘Bezem door de middelenkast’ waarbij boeren restanten van niet-toegelaten en/of verouderde gewasbeschermingsmiddelen kosteloos en verantwoord kunnen laten afvoeren.
Boeren die al deelnemen aan het project ‘Boeren voor Drinkwater’ (een project dat zich richt op het verminderen van de uitspoeling van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen naar het grondwater), krijgen voorrang bij de bezemactie in Overijssel. “Die deelnemers zetten zich al in om in kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden emissies naar het grond- en oppervlaktewater te verminderen en krijgen daarom voorrang. Er doen ruim 100 boeren aan mee Boeren voor Drinkwater”, vertelt projectleider Petra Rietberg van CLM Onderzoek en Advies. “Boeren uit de plantaardige sectoren en loonwerkers kunnen ook meedoen aan de bezemactie en ontvangen begin september hierover een brief.”
Bij de bezemactie doorloopt een deelnemer samen met een gewasbeschermingsmiddelenadviseur zijn of haar middelenkast. Er wordt bekeken welke middelen zijn verouderd of niet meer toegelaten zijn. Die middelen worden vervolgens binnen twee maanden na het bedrijfsbezoek opgehaald door een erkende afvalinzamelaar.
Respons
De bezemactie Overijssel biedt plek voor 280 deelnemers. Het aantal aanmeldingen staat tot dusver op 16, laat Rietberg weten. “Maar de inschrijving is pas net geopend voor de sectoren waarvan we de meeste respons verwachten, namelijk de plantaardige sectoren en loonwerk. We hopen natuurlijk dat er 280 deelnemers bezocht kunnen worden.”
Waar bij bezemacties in andere provincies ook hobbyboeren zich kunnen aanmelden, is dat voor provincie Overijssel niet het geval. “Hobbyboeren zijn vaak particulieren en die kunnen in de meeste gevallen hun middelen ook bij de milieustraat inleveren. We hebben bij deze actie er bewust voor gekozen om ons te richten op de sectoren waarvan we de grootste impact verwachten”, legt Rietberg uit.
STORL
‘Bezem door de middelenkast Overijssel’ is een initiatief van provincie Overijssel, Vitens en de waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta. De STORL (Stichting Opruimen Restanten Landbouwbestrijdingsmiddelen) levert ook een financiële bijdrage aan het project.
Details over de totale kosten van het project kan Rietberg niet geven. “Belangrijk is dat het voor de deelnemers gratis is. De waterbeheerders dragen bij aan de financiering omdat ze het belangrijk vinden dat deze middelen niet in het milieu terechtkomen. Een professioneel afvalverwerker vraagt, naast voorrijkosten, 1,5 tot 3 euro per kilo. Een deel daarvan wordt gefinancierd via de STORL.”
CLM Onderzoek en Advies voert de bezemactie in samenwerking met distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen uit, in opdracht van de bovengenoemde partijen.
Aanmelden voor ‘Bezem door de middelenkast Overijssel’ kan hier.
Bron: vee-en-gewas.nl
Tekst: Renske Luimes
Beeld: Ruth van Schriek

Persbericht 22 april 2021
Grootste bezemactie ooit: 1.259 middelenkasten van Brabantse agrariërs opgeruimd!
Agrariërs in heel Brabant konden deelnemen aan de actie ‘Bezem door de middelenkast’ in het voor- en het najaar van 2020. 1.259 agrariërs hebben hiervan gebruik gemaakt om oude en niet meer toegelaten gewasbeschermingsmiddelen op te ruimen. In totaal is 36.768 kg aan restanten afgevoerd. De Brabantse bezemactie is hiermee de grootste ooit qua aantallen deelnemers en qua kilo’s. De Schoon Water partners hebben CLM gevraagd deze actie te coördineren. Adviseurs van de gewasbeschermingsmiddelenhandel hebben de middelenkasten gecontroleerd en gemeentelijke milieustraten hebben de restanten ingenomen. Lees het gehele persbericht

Waterschap Zuiderzeeland: 8 oktober 2019
Flevolandse agrariërs ruimen middelenkast op!
Akkerbouwers, glastuinders, fruittelers, bollentelers, boomkwekers en loonwerkers hebben van november 2018 tot mei 2019 deelgenomen aan de ‘Bezemactie Flevoland’.
Door de ‘Bezemactie’ is in totaal 20.701 kg gewasbeschermingsmiddelen afgevoerd (op basis van de ingevulde bezemtools), zodat deze middelen niet meer in het milieu terecht komen.
De actie is uitgevoerd in opdracht van Waterschap Zuiderzeeland onder het programma Actieplan Bodem & Water. De uitvoering vond plaats door CLM Onderzoek en Advies in samenwerking met de gewasbeschermingshandel.
Waarom de ‘Bezemactie’?
Land- en tuinbouwbedrijven gaan steeds bewuster en zorgvuldiger om met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ondernemers investeren in driftreducerende spuittechnieken, waterzuiveringsinstallaties en niet-chemische bestrijding van ziekten en plagen. Afvoer van restanten gewasbeschermingsmiddelen die niet meer toegelaten en/of verouderd zijn, is o.a. lastig door het ontbreken van goede inzamelpunten. Hierdoor blijven deze middelen vaak in de kast staan en is er een potentieel risico dat deze chemische stoffen in het oppervlaktewater en grondwater terechtkomen. Door de ‘Bezemactie’ leveren agrariërs hun oude middelen in. De actie is laagdrempelig, kosteloos en anoniem voor de ondernemer. Zo werken partijen samen aan het halen van doelen van de Kaderrichtlijn Wateren het beschermen van de drinkwaterbronnen.
Aanpak Flevoland
Alle Flevolandse agrariërs hebben een brief met uitnodiging tot deelname ontvangen van Waterschap Zuiderzeeland en LTO Noord Flevoland. Bij aanmelding konden deelnemers hun voorkeur voor een distributeur/adviseur van gewasbeschermingsmiddelen opgeven. Bedrijven die hebben meegewerkt aan de ‘Bezemactie Flevoland’: Agrifirm Plant, Delphy, Gebr. Eveleens, Heyboer, Mertens, Profytodsd, R. van Wesemael, Ten Brinke en Van Iperen. De adviseur heeft samen met de agrariër de middelenkast nagelopen met behulp van de CLM-bezemtool. Een erkende afvalinzamelaar heeft in totaal vijf ophaalrondes uitgevoerd. De ‘Bezemactie Flevoland’ is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Provincie Flevoland en Vitens. Ook heeft Waterschap Zuiderzeeland een vergoeding voor de afvoer- en verwerkingskosten van Stichting Opruiming Restanten van Landbouwbestrijdingsmiddelen (STORL) ontvangen.
Resultaten
Tijdens de ‘Bezemactie Flevoland’ bezochten adviseurs van gewasbeschermingsmiddelen in totaal 523 deelnemers. Daarmee heeft 26% van alle Flevolandse agrariërs deelgenomen. Bij 56 deelnemers hoefden geen restanten gewasbeschermingsmiddelen afgevoerd te worden. Dit betekent dat 11% van de bezochte land- en tuinbouwbedrijven zijn middelenkast op orde had. In totaal is 20.701 kg aan gewasbeschermingsmiddelen ingezameld en afgevoerd.
De volgende top 10 werkzame stoffen zijn veel afgevoerd: paraffine-olie, isoproturon, propachloor, mancozeb, maneb, thiram, carbendazim, metoxuron, chloorthalonil en dimethoaat. Voor wat betreft de middelen zijn vooral herbiciden (38%), fungiciden (34%) en insecticiden (23%) afgevoerd. Tijdens de ‘Bezemactie’ zijn ook hele oude middelen ingeleverd, zoals Brabant General Weedkiller (400 kg) en DDT. Deze middelen werden in de jaren ‘70/’80 gebruikt.
Ook in andere provincies zijn ‘Bezemacties’ uitgevoerd. Resultaten daarvan zijn te bekijken op deze site.↗︎
Afvoer middelen verbeteren
De adviseurs geven aan dat deelnemers de ‘Bezemactie’ waarderen en dat de actie in een behoefte voorziet. Het is goed als regelmatig de middelenkast ‘opgeschoond’ wordt. Veel agrariërs/adviseurs doen dit gelukkig al geregeld. Uit de ‘Bezemacties’ volgt dat het wenselijk is dat de inzameling en afvoer van niet meer toegelaten en verouderde gewasbeschermingsmiddelen in Nederland wordt verbeterd. Op dit moment zijn betrokken partijen hierover met elkaar in gesprek.
Meer informatie
- Bert van den Bosch van Waterschap Zuiderzeeland, telefoonnummer: 0320 – 274 911
- Joost Lommen van CLM Onderzoek en Advies, telefoonnummer: 0345 – 470 758
- Rapport ‘Bezem door de middelenkast Flevoland 2018-2019′